Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. „Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile” 08.02.1993, ION MONORAN

ATELIERELE DE CREAŢIE LA STUDENTFEST

Posted by mineni pe mai 18, 2015

În perioada 11-13 mai 2015, în cadrul evenimentului dedicat studenţilor organizat de OSUT pentru promovarea talentelor încă nedescoperite la diverse ,,componente ale artei”,  pasionaţii de literatură s-au înscris la ,,sectiunea poezie” şi au participat în număr de 10-12 persoane, avându-i coordonatori pe Claudiu Komartin şi Sorin Despot. Tema centrală a workshopurilor a fost CONFLICTUL, iar în privinţa secţiunii de poezie această temă s-a divizat în câteva dezbateri în jurul aceluiaşi obiect de studiu – poezia.

În toate cele trei zile, studenţii au compus câteva poeme la îndrumarea scriitorilor invitaţi şi au susţinut opinii cu privire la probleme precum puterea poeziei într-o lume tehnologizantă, relaţia comunicare-poezie, poezia ca sursă de conflict, creatoare de tensiuni, performance-ul    în poezie precum şi lămurirea unor întrebări/probleme diverse propuse de participanţi.

În ceea ce priveşte scrisul propriu-zis,  s-au ascultat reperele date de Komartin şi Despot şi pe baza lor s-au creat spontan câteva versuri. Astfel au ieşit poeme de diverse tipuri: descriptive, narative, chiar şi ‘’profetice’’ sau de perspectivă. Acest ultim gen a fost o provocare propusă de Sorin Despot pentru a ne exersa imaginaţia şi intuiţia. A propus să ne gândim cum ar fi o lume prin 2300 şi să facem o reclamă pentru a promova teleportarea, imaginându-ne că suntem angajaţi într-o companie multinaţională. Astfel de provocări au mai intervenit de-a lungul sesiunilor. O altă tehnică după care ne-am ghidat a fost folosirea unui cuvânt-cheie pe care să-l integrăm într-un poem sau al unui vers preferat al persoanei de lângă noi.  Un alt procedeu interesant a fost construirea unui poem raportându-ne la clişeele pe care le poartă  scriitori în societate (beţivi, boemi, idealişti, nevrotici).

Claudiu Komartin ne-a vorbit despre diferenţele dintre o poezie autentică şi una slabă şi ne-a citit câteva scrieri contemporane care l-au impresionat (Blecher, Adriana Carasco). Ne-a îndemnat la un alt exercitiu de scris, pornind de la un vers de Coşbuc – nu mai vorbi, nu râde, nu gândi, nu plânge – şi în final a propus un mic joc: o poezie colectivă unde fiecare am scris un vers şi am creat astfel un poem întreg unde toţi eram poeţii.

În final, cununa acestor zile a fost prezentarea,  în Cuib d’Arte, din 14 mai, ora 18,oo,  a ceea ce am făcut până acum, la secţiunea poezie.

A consemnat EMA CAZAN

Citeşte noua generaţie – Patricia Lelik

Roxana Diaconescu se prezintă cu aplomb, ca totdeauna

Reclame

Un răspuns to “ATELIERELE DE CREAŢIE LA STUDENTFEST”

  1. Roxana Diaconescu said

    A fost o experiență de nota 10. Doresc să mulțumesc organizatorilor şi tuturor celor care au participat la acest eveniment şi nu numai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: