Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. „Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile” 08.02.1993, ION MONORAN

 O SEARĂ SPECIALĂ  

Posted by mineni pe mai 18, 2015

În seara de marţi, 12 mai, ne-am desfășurat activitatea într-un context mai special creat de evenimentele pregătite în cadrul Studentfestului cu scopul promovării tinerilor talentați. Invitatul special al serii a fost poetul Claudiu Komartin, care a răspuns, astfel, invitaţiei pe care i-a adresat-o Eugen Bunaru, cu o seară înainte, în urma Maratonului de Poezie ce s-a desfăşurat în Mansarda Facultăţii de Arte. Au mai fost alături de noi graficiana Ana Toma, colaboratoare la Casa de Editură Max Blecher (coordonată de Claudiu Komartin) şi poetul Florin Buzdugan, masterand la Facultatea de Litere din București, participant la Studentfest.         După anunţarea unor probleme organizatorice  de către d-şoara referent cultural, Veronica Breznilă, Eugen Bunaru a făcut o succintă prezentare a oaspeţilor pigmentată cu evocarea unor episoade ale unei ,,descinderi” mai vechi, prin 2003, a lui Claudiu Komartin împreună cu Răzvan Ţupa şi Bogdan Perdivară, la cenaclul Pavel Dan. A urmat apoi lectura de cenaclu. Poeta serii a fost Mariana Gunță care a citit un grupaj – consistent – de 12 poezii.

Discuțiile pe baza textelor sale s-au centrat pe intervențiile lui Eugen Bunaru și analizele poetului invitat, Claudiu Komartin. Eugen Bunaru a deschis dialogul prin câteva observații generale cu privire la tipul de scriitură din poemele Marianei făcând legătura cu grupajele de poezii citite de Mariana Gunţă în lecturile anteriore, din perioada începuturilor sale poetice (ea fiind membră a cenaclului încă din ultimul an de liceu). Eugen Bunaru remarcă un procedeu frecvent în poemele  Marianei Gunţă, uneori reuşindu-i, alteori mai puţin: fuziunea/alternarea termenilor abstracţi  cu termeni şi imagini care au o bună priză la real, la concret. De asemenea, Eugen Bunaru remarcă o finețe perceptivă ancorată pe accente minimaliste și mizerabiliste, dar cu o anume notă de atenuare a acestor accente, comparativ cu poeţii generaţiei 2000. În opinia sa, există în poezia Marianei şi unele imagini de filiaţie suprarealistă. Eugen Bunaru concluzionează  că Mariana Gunţă a evoluat şi că, lucrându-şi cu exigenţă poemele, se apropie de posibilitatea unui frumos debut editorial.

Claudiu Komartin a continuat printr-o analiză detaliată pe fiecare poezie, eliminând ceea ce, în opinia sa, constituie surplus verbal, care ar încărca poezia și i-ar sustrage esența. ,,Există o anumită încordare în poezia ta, dar e de lucrat la intensitatea expresivă. E o gamă vastă de imagini vizuale, sinestezii și o utilizare comună, neverosimilă a comparațiilor.” Sugerează să se elimine elementele de legătură (adverbe, conjunții, prepoziții, adjective inutile, de exemplu, în structura ,,mă evapor încet”, cuvântul încet nu e relevant). Un alt element recurent la Mariana sunt definițiile care îl deranjează pe Komartin în poezie (,,viata este o ecuaţie”).

Ana Toma a adăugat  o sugestie în final cu privire la tonul prea scăzut cu care Mariana Gunță citește, recomandându-i să citească în așa fel încât să convingă auditoriul că are încredere în poemele sale.

A fost o seară amplă, o întâlnire de cenaclu specială, profitabilă, pentru noi toţi, cu o viziune incitantă – despre tehnica poetică, despre munca directă pe text – venită din partea invitatului nostru.  A consemnat EMA CAZAN

După mai bine de 10 ani, Claudiu Komartin din nou la ,,Pavel Dan

Citeşte, contopindu-se cu poemul, Claudiu Komartin

Sorin Despot culege roadele muncii sale

Simona Popescu, Ana Puşcaşu şi un pic…Alex. Potcoavă

(Mini)maratonul de poezie

Se desfăşoară … poetic Tudor Creţu. Moderează Robert Şerban

 

Reclame

Un răspuns to “ O SEARĂ SPECIALĂ  ”

  1. Roxana Diaconescu said

    O seară memorabilă. Felicitări tuturor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: