Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. „Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile” 08.02.1993, ION MONORAN

Scriitoarea Nora Iuga, laureata „Premiului Petre Stoica” în 2017

Posted by Anastasia pe decembrie 28, 2017

Nora Iuga.jpg

Fundația Pax 21, în parteneriat cu Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, acordă, începând cu anul 2011, „Premiul Petre Stoica”.

Premiul se acordă, pentru întreaga activitate culturală, scriitorilor sau artiștilor de referință ai culturii române. Laureații „Premiului Petre Stoica” au fost, în ordine cronologică, Șerban Foarță, Dorin Tudoran, Ion Pop, Nicolae Prelipceanu, Ileana Mălăncioiu, Ion Barbu.  Pentru anul 2017, Juriul a hotărât ca „Premiul Petre Stoica” să îi revină poetei și traducătoarei Nora Iuga.

Ceremonia de acordare a premiului a avut  loc în Aula Bibliotecii Universitare Eugen Todoran, marți, 12 decembrie a.c., începând cu ora 16,00.

Evocându-l pe Petre Stoica, Nora Iuga, laureata celei de-a VII-a ediții a premiului ce poartă numele poetului de sorginte bănățeană, a spus: ,,El a descoperit în literatura noastră poezia culturilor și se debarasa pe cât putea de giuvaerurile lingvistice, de podoabe – metafore, comparații epitete. Era foarte modern în acest limbaj mai frust, mai curat și mai concret, care se poartă astăzi mai degrabă, decât atunci. Poetul Petre Stoica a fost un mare inovator.”

Marcel Tolcea a punctat și alte dimensiuni ale poeziei lui Petre Stoica: ,,E atâta candoare, delicatețe, duioșie, tandrețe în versurile poeziei lui Petre Stoica încât trecutul își pierde tristețea, lumea se face mai bună, iar Viața, ei bine, Viața se uită la noi zâmbind, prin lumina unui proiector mut din Cinematograful Sătesc.” (Marcel Tolcea)

„Foarte puțini poeți de azi – poeți venind dintr-un alt timp al literaturii – s-au apropiat de scrisul tânăr al Norei Iuga. Prezența vie la numeroase festivaluri literare, capacitatea de dialog direct, sincer, deschis, asumarea timpului trăit în poezie sau proză, în note de călătorie sau eseu au modelat scrisul mai tânăr. Cele mai vii întâmplări ale cărților Norei Iuga vin mai ales din partea criticilor de vârf ai ultimei generații. Desigur că ar mai fi nevoie de nuanțări și nuanțările vin din poezia înseninării într-o lume feroce”, a subliniat prof. Cornel Ungureanu.”

Premiul Petre Stoica pt. Nora              Iuga.jpgpremiul-petre-stoica-edic89bia-a-v-ii-a-pentru-nora-iuga-12-dec.jpg

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: