Cenaclul Pavel Dan

cenaclu literar din Timisoara. „Întâmplarea a făcut să mă nasc român. În consecinţă sunt român, dar asta nu înseamnă să mă confund cu poporul român în momentele sale cele mai penibile” 08.02.1993, ION MONORAN

istoric

Cenaclul literar „Pavel Dan“

În anul 1958 ia fiinţă, în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor, un cenaclu literar având, la acea oră, două secţiuni : un cerc de proză şi unul de poezie. Din 1965 şi până-n prezent — cu modificări pasagere — se va numi cenaclul „Pavel Dan“, numeroase generaţii de scriitori recunoscându-şi, cu plăcere, în timp, sorgintea „paveldanistă“. Amintim doar câteva nume : Cornel Ungureanu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Petre Ilieşu, Marcel Tolcea, Eugen Bunaru, Robert Şerban, ş.a.

Din 1980 îşi începe „stagiunea estivală“ tabăra de creaţie literară de la Crivaia care a reunit, în repetate rânduri, alături de studenţi, scriitori din marile centre culturale ale ţării, cât şi membrii cenaclului „Semenicul“, din Reşiţa, (îndrumat de regretatul poet Ion Chichere), oaspeţi aproape permanenţi.

1996 este anul care marchează debutul Concursului Naţional Studenţesc de Creaţie Literară, desfăşurat sub egida cenaclului şi ajuns, la această oră, la cea de a XVI-a ediţie. Fiecare ediţie s-a finalizat cu editarea unui volum colectiv de debut, conţinând o parte din creaţiile premiate, la secţiunile poezie, proză, eseu şi teatru.

Reclame
 
%d blogeri au apreciat asta: